İdeal Eş/ Sevgili Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Eş ya da sevgili seçerken hangi özelliklerin parnerimizde olması gerektiğine dair etrafımızdaki insanlardan çok fazla öneriler alıyoruz. Romantik partnerimizde olması gerektiğine dair önerilen belli başlı bazı özellikler şüphesiz; dürüstlük, sadakat, ters düşülen bir konuda tartışmayı yönetebilme becerisi, ve tutkudur.
Tüm bu özelliklerin aradığımız kişide olması gereken özellikler olmasını kabullendiğimiz gibi, senaryoyu tersine çevirmeliyiz ve hangi olumsuz özellikleri kabul etmeye ve barındırmaya istekli olduğumuzu düşünmeliyiz.
Birkaç yıl önce, ne tür acılara veya mücadelelere iyi dayandığımızı değerlendirmenin önemi hakkında bir makale okumuştum. Yazar, hayattaki en iyi şeyler için, bunlara seyahat etmek, ebeveyn olmak, hatta aşık olmak için bile bedel ödemek gerektiğini ve zorlukları olduğunu vurgulamıştır. Bu yüzden hayattan ne isteyeceğimize biraz daha az odaklanmalı ve ‘Ne için mücadele etmekte istekliyim?’ diye sormaya başlamamız gerektiğini ön plana çıkarmalıyız. Uzun vadeli romantik ilişkiler sürdürmek söz konusu olduğunda, bu tavsiye yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

Öfke Anlarında Ne Hissettiğinizi Düşünün,

Romantik ilişkilerimizde iyi nitelikler arama eğiliminde olsak da, araştırmalar partnerimizin kusurlarına bakmanın akıllıca ve üretken olduğunu gösteriyor. En harika insanların ve partnerlerinin bile sinir bozucu özellikleri olduğunu ve zamanla artarak yoğunlaştığını biliyoruz. Örneğin; belki eşiniz çok eğlenceli biri olabilir ama biraz güvenilmezdir. Belki kızgın ve üzgün olduğunda duygusal olarak kapanıyor ve size soğuk davranıyor olabilir. Hepimizin içinde bu ve bunun gibi özellikler var.
Bu rahatsız edici özelliklerin bazıları küçük, bazıları büyüktür, ancak etkileri kişilere ve yorumlama biçimlerine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, bazı insanlar için yemek yapmayı seven eşlerinin mutfağı birbirine katması ilişki açısından bir kabusken, bazıları için eşlerinin yemek yapabiliyor olması çok romantik bir davranış olarak karşılanabilir ve mutfağın savaş alanına dönmesi kabul edilebilirdir.

Mantıklı Konular Üzerinde Tartışmayı Seçin,

Eşimizin ya da sevgilimizin eksikleri hakkında nasıl hissettiğimiz ve bunlara nasıl tepki verdiğimiz ilişkimiz üzerinde büyük bir etki yaratır. John Gottman yaptığı araştırmalar sonucunda ilişkimizde yaşadığımız sorunların %70’ inin çözülemez olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bahsi geçen sorunlarsa kişilerin kişilik yapısı, yaşam tarzı ve değişmesi muhtemel olmayan görüş farklılıklardır (Dini, siyasi, vb.). Romantik partnerimizin bu kısımlarını düzeltmek ya da değiştirmeye çalışmak akıllıca bir çaba ve mücadele sayılmaz.
Bunun yerine, daha az çatışma yaşayacağımız kişileri romantik partnerimiz olarak seçmek daha doğru bir yönelim olacaktır. Böylece parnerimizde değiştiremeyeceğimizi bildiğimiz özellekleri düzelmeye çalışarak zaman kaybetmek yerine, çözülebilir konular üzerine yoğunlaşıp daha sağlıklı bir ilişki yaşayabiliriz.

Asla Kabul Etmemeniz Gerekenler,

Araştırmalar, bazı kusurları göz ardı etmenin ilişkiler açısından yararları olabileceğini göstersede, görmezden gelmememiz, kabul etmememiz veya uyum sağlamamamız gereken şeyleri fark etmek önemlidir. Fiziksel, Cinsel, ya da duygusal istismar asla ilişki içerisinde kabul edilemez. Sizi sürekli olarak olumsuz yönde eleştiren, sizi küçük düşüren ve değersiz hissettiren, yapacağınız tüm aktiviteleri kontrol etmeye çalışan ve sizi manipüle eden bir partner, bu ilişkiyi kötüye kullandığının bir göstergesidir.
Kötü niyetli ve toksik bir ilişki yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir profesyonelden yardım almak en doğru karar olacaktır.

Özetleyecek Olursak,

İlişkinizde neye ihtiyacınız olduğunu ve ne istediğinizi düşünürken, başa çıkabileceğiniz sorunları ve rahatsızlıkları göz önünde bulundurmak, ideal ilişkiyi yaşama yolunda ne istediğinizi bulmak kadar önemlidir. Böylece katlanmak zorunda ve bedel ödemek zorunda kalarak tükendiğimiz ilişkiler yerine bizi destekleyen ve ayakta tutan ilişkiler kurabiliriz.

UZM. KL. PSK. OĞUZHAN YILMAZ